Értetek dolgoztam egész életemben

2020. június 05. - KLART

Szerző: dr. Ránky Anna

Ismerős a mondat?

Kicsit olyan ez, mint az, amikor azt mondja az anya vagy az apa, vagy legyen az bármilyen gondoskodó hozzátartozó, hogy „Amíg az én kenyeremet eszed, addig itt az történik, amit én mondok.”

Tényleg? És a felszín alatt vajon mi az igazi valóság?  

Tovább

Időskorára nem megváltozik az ember, csak egyre olyanabb lesz, mint amilyen

2020. május 15. - KLART
Szerző: dr. Ránky Anna

Greiner növekedési modelljét sokszor használja a családi vállalatokkal kapcsolatos szakirodalom.[1] Általánosan elfogadott elv, hogy sokkal célravezetőbb, ha a generációváltás egy lassabb folyamaton keresztül történik meg („evolution”, azaz fejlődés), mintha egy rapid változás („revolution”, azaz forradalom) eredményként jön létre.

Tovább

Patthelyzet: elmélkedés az 50-50 %-os részesedéssel működő vállalkozásokról

2020. május 08. - KLART

Szerző: dr. Szabó Levente Antal

Egyedül vállalkozni nehéz. Társakkal sokkal könnyebb. Legalábbis annak tűnik. Megosztjuk a kockázatot, így úgy érezhetjük, hogy könnyebb belefogni. Összetesszük tudásunkat, tőkénket, kapcsolatrendszerünket. Vállat vállhoz vetve, egy mindenkiért, mindenki egyért. Hajrá. Ősidők óta így megy ez minden emberi vállalkozásnál. Talán csak a párkapcsolat régebbi intézmény. De mindig jön a kijózanodás. És a konfliktusok. De egy jó társasági jogi dokumentáció segíthet.

Tovább

Velem is megtörténhet, ami Schumacherrel már megtörtént

2020. április 20. - KLART
Szerző: dr. Ránky Anna

 

Ki ne ismerné Michael Schumacher nevét és az ő tragikus történetét?

2013. december 28-ig az egész világ őt irigyelte: micsoda őstehetség, micsoda sikerek, micsoda vagyon (közel 1 milliárd dollár)! Ha Forma 1-es versenyezésről volt szó, akkor az ő nevét mindenki ismerte, a laikusok is, akik soha nem néztek meg még egy futamot sem, mégis tudták, hogy ez a német fiú a világ legsikeresebbjeinek egyike.

2013. december 29-én, egy nappal később pedig már nem volt olyan ember, aki cserélt volna vele. Se vagyon, se pénz, se hírnév, semmi sem tudott volna egy egészséges embert rávenni arra, hogy cseréljen Schumacherrel.

Tovább

A Keresztapa és a Fredo-hatás

2020. április 06. - KLART

Szerző: dr. Ránky Anna

A Keresztapa című filmet mindenki ismeri, talán még a Z és Y generáció is. A Corleone családra úgy is tekinthetünk, mint egy extrém példája a családi vállalatnak. De mint minden családi vállalatban, náluk is van egy családtag, akivel csak a baj van. Ezt mindenki érzékeli, próbálnak neki segíteni, munkát adni neki, aztán egy idő után inkább eltávolítani fizikailag. Mivel a családból nem lehet csak úgy kirakni, ezért Las Vegasban keresnek neki munkát, elvégzendő feladatot. Ezt a családtagot pedig úgy hívják, Fredo. Ő a középső testvér a fiúk között.

Tovább

Testvérek a családban és a cégben

2020. március 25. - KLART

Szerző: dr. Ránky Anna

Jóban vagyok a testvéremmel.” „Ki nem állhatom a testvéremet.” „Nincs kapcsolatom a testvéremmel.” „Nincs testvérem.” Biztosan ismerősek ezek a mondatok.

A testvéri státusz, ahogy a szó eredete is mutatja, azt jelenti, hogy két ember egy testből és egy vérből származik. Ez nem választás kérdése, hanem adottság. Ezt kaptam az élettől, ide születtem, nem volt döntési lehetőségem a tekintetben, hogy lesz-e testvérem vagy sem, és ha igen, mennyi. A testvérség egy családi viszony, amely a családon belül mátrixszerűen meghatározza a kapcsolatokat.

Tovább

Ki a Te családod? Ki a Te családod a cég szempontjából?

2020. február 21. - KLART

csaladialkotmany_apa_es_fia.jpg

Szerző: dr. Ránky Anna

inden alkalommal, amikor felteszem ezt a kérdést a hozzám érkezőkhöz, látom a szemekben a kigyúló fényeket. Egy azonnali gyors elcsodálkozást, hogy tényleg, milyen érdekes, ezen a kettősségen még soha nem gondolkodtam el.

Evidenciákról beszélünk ugyanis.

Az, hogy kik számomra a legfontosabbak a világon, hogy kikért teszem nap mint nap, amit teszek, az soha nem volt kérdés.

A családomért: „Értetek dolgoztam egész életemben”.

Tovább